Ázijsky a americký kontinent sužujú živelné pohromy, obete a nezvestní

16.09.2013 Bratislava


Bratislava (TASR) - Podľa predbežnej bilancie úradu pre krízový manažment zničil vodný živel v Colorade viac ako 1500 domov. V mexickom štáte Guerrero muselo svoje domovy opustiť viac než 2000 ľudí, zatiaľ čo 21.000 domácností sa ocitlo bez elektriny. V areáli poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima-I sa podľa televízie NHK pripravili na príchod tajfúnu pracovníci spoločnosti TEPCO. Okrem iného posilnili hliadky, aby zabránili vniknutiu vody do suterénu turbínových budov a podzemných tunelov, kde sa nahromadila vysoko kontaminovaná voda.

Tajfún Man-Ji bičuje Japonsko, v Kjóte evakuovali tisíce ľudí

Silný tajfún zasiahol dnes východnú a centrálnu časť Japonska, prinášajúc intenzívny dážď a silný vietor. Na mnohých miestach krajiny spôsobil výpadky elektriny, poškodil domy a zaplavil časti obľúbenej turistickej destinácie Kjóto, kde úrady nariadili evakuáciu 260.000 ľudí z centra mesta. Informovala o tom agentúra Associated Press.

V Tokiu a okolí prerušili premávku väčšiny vlakov a zrušili stovky letov.

Meteorologická agentúra informovala, že tajfún zalial Kjóto a dve susedné prefektúry počas noci nadnes "bezprecedentným množstvom dažďových zrážok" - 800 milimetrov za hodinu.

Jadro tajfúnu Man-Ji, ktorý sprevádzal nárazový vietor o rýchlosti 162 km/h, sa dnes dopoludnia SELČ (popoludní miestneho času) nachádzalo nad mestom Sendai, asi 350 kilometrov severne od Tokia.
 

Vyberte región